Snel de geschiktheid voor een technisch beroep testen
Producten
woensdag 05 juni 2024In de techniek bestaat al jaren een groot tekort aan personeel. Technische bedrijven staan te springen om technisch geschoold personeel. Volgens het CBS waren er in 2016 1.235.000 mensen werkzaam in een technisch beroep. Sindsdien is de vraag naar technische vaklieden sterk toegenomen. Het aantal mensen dat in de techniek werkte steeg echter maar een klein beetje. In 2019 waren er 1.270.000 technici werkzaam. Dat betekent dat er in vier jaar tijd slechts 35.000 technische vakmensen bij zijn gekomen.
De reden voor die kleine stijging? Vergrijzing. Een groot aantal technische medewerkers bereiken de pensioengerechtigde leeftijd en verlaten de sector. Dat gebeurt met zulke grote aantallen dat opleidingsinstituten het amper kunnen bijbenen.
Technische bedrijven maken zich daarom al een tijdje zorgen. 80% van de technische bedrijven vreest dat ze te weinig goede technici kunnen werven. Een bijna net zo groot percentage (75%) merkte dat de afgelopen vijf jaar.
Toenemende vraag, grote werkdruk
De vraag naar goedgeschoold technisch personeel neemt alleen maar toe. Woningen moeten worden verduurzaamd en onze samenleving staat aan het begin van de energietransitie. Zo werd vorige week bekend gemaakt dat je vanaf 2026 geen standaard cv-installatie meer mag installeren, maar moet kiezen voor een (hybride) warmtepomp of duurzaam alternatief. Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, noemt ons land in een artikel in het Algemeen Dagblad “meer dan ooit afhankelijk van goede technische mensen.”
Deze ontwikkelingen betekenen een enorme technische uitdaging, waar veel extra technici voor nodig zijn. Duizenden, aldus Doekle Terpstra, die erop wijst dat daarnaast ook de uitstroom van pensionado’s nog gecompenseerd moet worden.
Extra technici, want ook het “normale werk” gaat gewoon door. Tijdens de covid-19 pandemie sloeg Nederland massaal aan het verbouwen. En dan staat er nog de opdracht om jaarlijks 100.000 woningen te bouwen. Ook daarvoor is technisch personeel nodig, dat nergens te vinden is.
Het gevolg van het tekort aan technisch geschoold personeel is een toenemende werkdruk en, in sommige gevallen, het moeten afwijzen van opdrachten. Uit onderzoek blijkt dat 30% van de vacatures ruim een half jaar open staat. Bij 11% van de vacatures duurt het zelfs een jaar of langer voordat een nieuwe medewerker gevonden wordt.
De toegenomen werkdruk zou tot meer uitval kunnen leiden, wat de problemen verergert.
Tekort technisch personeel geen verrassing
De grote tekorten op de arbeidsmarkt zouden geen verrassing moeten zijn. De vergrijzing zagen we al jaren aankomen. Marc Hendriks, van technisch opleider ROVC, is er in een interview met het AD duidelijk over. Hij zegt dat de tekorten al jaren oplopen en dat er geen reden is te verwachten dat er de komende paar jaar ineens een oplossing is.
Wat hij wel ziet, is dat technische bedrijven zich nu toch wel echt zorgen beginnen te maken: “Over het algemeen zijn technische vakmensen heel nuchter, die zitten niet zo snel met de handen in het haar. Maar de situatie is wel alarmerend. Technische bedrijven krijgen veel mooie opdrachten, maar kunnen niet genoeg mensen vinden om die te realiseren”, vertelt hij aan het AD.
Zowel Terpstra als Hendriks pleiten voor verplichte technieklessen in het onderwijs, hoe vroeger hoe beter.
Urgent probleem zoekt urgente oplossing
Meer focus op techniek in het onderwijs is mooi en zal op termijn een mooie oplossing blijken. Maar de praktijk vraagt nú om goed personeel. In een markt waarin het bestaande personeel gebukt gaat onder grote werkdruk heb je weinig aan een oplossing in 2035. Je hebt nú mensen nodig.
Tegelijkertijd blijft het belangrijk alleen de juiste mensen in te huren. Een “bad hire” blijft kostbaar, zeker in de techniek, waar kleine fouten grote gevolgen hebben. Een zorgvuldige selectieprocedure blijft van belang. Die technische topper heeft de banen echter voor het uitzoeken, dus die kun je niet lang aan het lijntje houden, of aan een eindeloze rij testen onderwerpen.
Snel geschiktheid voor technisch beroep testen
Met een online assessment voor de techniek stel je precies de vragen die je moet stellen om de technische toppers eruit te kunnen pikken. Bij TestGroup kun je een online assessment bestellen dat speciaal voor de techniek is ontwikkeld. Het assessment is verkrijgbaar voor functies op mbo-, hbo- en wo-niveau en kan bovendien in ruim 20 talen worden uitgevoerd.
Het online assessment meet de competenties en vaardigheden van de kandidaat, en vergelijkt dit met het functieprofiel van veelvoorkomende functies in de productie, installatie, reparatie, machinebouw of in het onderhoud. Denk aan zaken als logisch denken, cijfermatig inzicht, analytisch inzicht en problem solving, samenwerking en creativiteit.
Het online assessment staat al binnen 30 minuten na voltooiing van de bestelling klaar, waarna de kandidaat zelf kan beslissen wanneer hij of zij de vragen doorneemt. Het online assessment voor de techniek bestaat uit een persoonlijkheidstest van 45 minuten en een capaciteitentest van 60 minuten. Nadat de antwoorden verstuurd zijn ontvang je een overzichtelijke rapportage, waardoor je precies ziet hoe goed de match tussen de functie en de sollicitant is. Zo voorkom je een “bad hire” en neem je de juiste beslissing.