Rekentest

Producten

zondag 20 oktober 2024

Wat is een rekentest?

Een rekentest is een geweldige manier om het cijfermatig inzicht (numeriek redeneren) van kandidaten of sollicitanten te beoordelen. Het test niet alleen hun rekenvaardigheden, maar ook hun vermogen om tabellen en grafieken te interpreteren en te begrijpen wat er precies gevraagd wordt. Deze professionele capaciteitentest is beschikbaar op mbo-, hbo- en wo/master-niveau. 

Bij een rekentest worden deelnemers uitgedaagd om vragen te beantwoorden door gebruik te maken van feiten en cijfers in statistische tabellen. Dit vereist niet alleen goede rekenvaardigheden, maar ook het vermogen om logisch te denken en gestructureerd te werk te gaan om tot de juiste conclusies te komen.

Door middel van een rekentest kunnen werkgevers en recruiters snel en efficiënt bepalen of een kandidaat beschikt over het vereiste numerieke inzicht en de nodige vaardigheden om complexe gegevens te begrijpen en te analyseren. Het is een waardevolle tool bij het selecteren van kandidaten voor functies die een sterk numeriek inzicht vereisen.

Een kandidaat is 18 minuten bezig met de rekentest, het rapport is direct na afloop beschikbaar. Deze test is alleen beschikbaar voor bedrijven en organisaties. Je kunt de rekentest los bestellen, of je kunt de test in eigen beheer afnemen via een account op het assessment systeem van TestGroup.

Een rekentest bestellen

Bij TestGroup kun je eenvoudig een rekentest bestellen om de rekenvaardigheden van je kandidaten of medewerkers te meten. Je hebt de keuze om de test als losse afname te bestellen, ideaal voor eenmalig gebruik, of je kunt kiezen voor een voordelig abonnement als je regelmatig rekentesten nodig hebt voor meerdere kandidaten. Beide opties geven je direct toegang tot onze betrouwbare en volledig online rekentest, zodat je snel inzicht krijgt in de rekenvaardigheden die belangrijk zijn voor jouw organisatie.

Hoe gebruik je een rekentest?

The Bridge Ability Suite capaciteitentest bestaat uit de Bridge Verbaal, Bridge Abstract, maar ook uit een rekentest genaamd Bridge Numeriek. Om onder andere te voorspellen hoe een kandidaat zal functioneren op het werk, doe je er als bedrijf, organisatie of overheid goed aan de Bridge capaciteitentest in te zetten. Met het numerieke onderdeel van deze test, namelijk de rekentest, ontdek je hoe de betreffende kandidaat scoort op numeriek redeneren.

Zoek je een capaciteitentest voor zakelijk gebruik, dan zit je met The Bridge Ability wel goed. Zowel bedrijven als organisaties en overheden maken gebruik van deze test. Het is belangrijk dat een (toekomstige) medewerker van een bedrijf in staat is verschillende soorten problemen efficiënt op te lossen. Met de Bridge capaciteitentest wordt er een beter beeld gevormd van de kandidaat als het aankomt op abstract redeneren, verbaal redeneren en numeriek redeneren.

Rekentest: instructie voor kandidaten

Als je de rekentest van TestGroup gaat doen, is het belangrijk om eerst de instructiepagina voor kandidaten te bezoeken. Op deze pagina vind je nuttige informatie over de Bridge Ability Suite. Deze test meet vaardigheden zoals abstract denken, rekenen en taalbegrip, die allemaal van groot belang zijn voor je prestaties op het werk. Voor elk onderdeel van de test bieden we uitgebreide handleidingen aan, die je kunt downloaden om je optimaal voor te bereiden. Een goede voorbereiding is essentieel voor het succesvol afronden van de rekentest en draagt bij aan je professionele ontwikkeling.

Waarom een rekentest?

Er zijn verschillende situaties waarin het numerieke onderdeel van The Bridge Ability Suite van toegevoegde waarde is. Dit is bijvoorbeeld het geval als het gaat om het werven van personeel voor een financiële functie binnen een bedrijf. Ook voor het vervullen van technische functies is de rekentest een handige tool.

Verder is het ook vaak zo dat de vaardigheid om met getallen te werken een vereiste is bij bepaalde mbo-, hbo- en universitaire opleidingen. Ook in dat geval is de Bridge Numeriek een goede manier om iemands capaciteiten in beeld te brengen.

Voorbeeldvraag uit de rekentest

rekentest_1

The Bridge Numeriek inzetten als organisatie

The Bridge Numeriek is een veelgebruikte capaciteitentest. Organisaties zetten de test vaak in om te bepalen hoe intelligent een sollicitant is, in dit geval op numeriek gebied. The Bridge Ability Suite biedt namelijk een accurate voorspelling van iemands toekomstige gedrag op het werk.

Is de betreffende kandidaat wel geschikt voor de functie waar hij of zij op solliciteert? Maar ook: op welke punten kan iemand die al werkzaam is bij het bedrijf zichzelf nog ontwikkelen? Bovendien is de rekentest, in combinatie met een beroepskeuzetest, ook een erg handig hulpmiddel voor loopbaanadviseurs: het wordt zo een stuk makkelijker cliënten een bewuste carrièrekeuze te laten maken.

Rekentest voor sollicitanten

Het numerieke onderdeel van de capaciteitentest biedt meer inzicht in iemands prestatieniveau als het aankomt op het begrijpen en verwerken van getallen, en geeft daarnaast een indicatie van het IQ van de kandidaat. Zo vergroot je als organisatie de kans een geschikte kandidaat aan te nemen. Voor financiële beroepen, zoals boekhouders, controllers, administrateurs of accountants kan de rekentest bijvoorbeeld veel inzicht geven in relevante vaardigheden en in iemands numerieke redeneervermogen.

Rekentest voor medewerkers

Ook bij medewerkers die al wat langer werkzaam zijn binnen een bedrijf is de Bridge test erg handig. Door deze test in te zetten kom je er namelijk achter of de betreffende medewerker eventueel geschikt is om door te stromen naar een functie op hoger niveau. Bovendien kan er met de test gekeken worden op welk gebied medewerkers zichzelf nog verder zouden kunnen ontwikkelen in de toekomst.

Een handige tool voor loopbaanadviseurs

Veel mensen weten niet zo goed welk beroep nu écht bij hen past. Dat is niet zo gek: er is immers ontzettend veel keuze! Ben je loopbaanadviseur, dan is de Bridge rekentest een handige tool om cliënten een goede carrièrekeuze te laten maken. Er ontstaat een objectief beeld van iemands capaciteiten, waardoor er gerichter gekeken kan worden naar passende functies.

Zo werkt de rekentest

De kandidaat krijgt een grafiek of tabel te zien, waarover vervolgens een aantal vragen gesteld wordt. Het is de bedoeling dat de vragen zo nauwkeurig en zo snel mogelijk beantwoord worden. Er mag hierbij gebruik worden gemaakt van een rekenmachine. Vragen in de Bridge rekentest hebben betrekking op zaken als verhoudingen, getallenreeksen, maar bijvoorbeeld ook percentages.

Voorbeeldvraag uit de rekentest

rekentest_2

Wat meet de Bridge Numeriek?

Het numerieke onderdeel van de capaciteitentest geeft inzicht in het cijfermatig inzicht van de kandidaat, en zijn of haar vaardigheden op het gebied van numeriek redeneren. Uit onderzoek blijkt dat capaciteitstesten zoals de Bridge Numeriek een goede voorspeller kunnen zijn van werk- of schoolprestaties. Scoort de kandidaat hoog op deze test? Dan is de kans groter dat hij of zij een functie of taak goed uit zal voeren, in vergelijking met iemand die een lage score behaalt voor de rekentest.

Voorbeeldrapport van de rekentest

Nadat de kandidaat de rekentest heeft gemaakt, is het rapport direct beschikbaar. Het rapport geeft een goed inzicht in de vaardigheden van de kandidaat of medewerker, op basis van vier verschillende scores. Je kunt hier een voorbeeldrapport van de rekentest inzien. Dit rapport is gebaseerd op de mbo-normgroep en bevat alleen de resultaten van het numerieke deel van de cognitieve capaciteitentest. Er is ook een mbo rekentest (met een hbo-normgroep) en een wo/master rekentest (met een wo-normgroep). In het rapport vind je een totaalscore, een score op nauwkeurigheid, snelheid en efficiëntie. Daarnaast wordt aangegeven of de geteste persoon mogelijk gegokt heeft tijdens het invullen van de test.

Voorbeeldpagina uit het rapport van de rekentest

Totaalscore

Onder totaalscore vind je het totaal aantal goede antwoorden. Hierbij wordt er geen rekening gehouden met factoren als snelheid en nauwkeurigheid.

Efficiëntie

Ook wordt er gekeken naar efficiëntie. Bij een capaciteitstest dient er altijd rekening gehouden te worden met de gokkans. Weten kandidaten het antwoord op een vraag niet, dan bestaat de kans dat ze gaan gokken. Bij de Bridge capaciteitentest wordt daarvoor gecorrigeerd.

Accuraatheid

Daarnaast geeft het rapport inzicht in de nauwkeurigheid waarmee de test is ingevuld. Scoort de kandidaat hoog op accuraatheid? Dan heeft hij of zij weinig fouten gemaakt.

Snelheid

Voor de Bridge Ability capaciteitentest is het niet alleen van belang dat je nauwkeurig te werk gaat: de test dient ook binnen de beschikbare tijd en zo snel mogelijk ingevuld te worden. Ook snelheid wordt meegenomen in de resultaten van de test.

Zo bestel je de Bridge rekentest

Bestel je de Bridge rekentest, dan is jouw kandidaat of medewerker vandaag nog getest. Zo snel kan dat gaan! De rekentest is enkel beschikbaar voor zakelijk gebruik.

De rekentest bestellen

De rekentest bestel je via de bestelpagina. Vervolgens kan de kandidaat of medewerker binnen 30 minuten al aan de slag. Na het invullen van de test is het rapport gelijk beschikbaar, waardoor je direct inzicht krijgt in het numerieke redeneervermogen van de kandidaat. Het is ook mogelijk om na afloop van de test met een TestGroup-consultant te bellen, om zo samen door het rapport te gaan.

Ga je veel testen per jaar gebruiken? Dan is online assessments in eigen beheer het voordeligst.

Prijzen van de rekentest

Bestel je een test of assessment bij ons, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld losse testen afnemen. Daarnaast is het ook mogelijk om testen of assessments af te nemen via credits. Neem je vaak testen af? Dan is ons abonnement voor onbeperkt gebruik het meest efficiënt.

Wil je de rekentest eens uitproberen? Daarvoor is ons introductiepakket geschikt! Je bestelt de test, ontvangt van ons het rapport en neemt deze vervolgens door met één van onze consultants. Daarnaast ontvang je twee handige boekjes met relevante informatie over de rekentest en andere testen die wij aanbieden.