Vertrouwd door 10.000+ organisaties wereldwijd

Havo of vwo profiel kiezen?

Producten

woensdag 05 juni 2024

Wat zijn havo en vwo profielen?

Op het havo en vwo moeten leerlingen aan het einde van het derde leerjaar een havo of vwo profiel kiezen: Natuur en Techniek, Natuur en Gezondheid, Economie en Maatschappij of Cultuur en Maatschappij. Deze profielen zijn ontworpen om leerlingen voor te bereiden op een vervolgopleiding in het hbo of op de universiteit. Door het kiezen van een specifiek profiel kunnen leerlingen na de middelbare school gemakkelijker doorstromen naar het hoger onderwijs. Voor sommige studies is een specifiek profiel zelfs een vereiste.

Er zijn handige online tests beschikbaar die kunnen helpen bij het kiezen van een havo of vwo profiel. Het is belangrijk om een weloverwogen keuze te maken, aangezien de keuze voor een profiel grote invloed kan hebben op de toekomstige studiemogelijkheden en carrièrekansen. Scholen bieden altijd alle vier profielen aan in de bovenbouw van het havo en vwo.

Er zijn vier verschillende profielen, maar ook combinaties zijn mogelijk. Een vervolgopleiding vraagt soms een bepaald vak of profiel. Belangrijk om daar bij de profielkeuze rekening mee te houden. Twijfels over de profielkeuze? The Bridge Career is een zeer uitgebreide profielkeuzetest havo/vwo en achterhaalt op betrouwbare wijze bij welk profiel de voorkeur ligt.

The Bridge Career: professionele profielkeuzetest voor havo en vwo

Als scholier op het havo of vwo kan het lastig zijn om een weloverwogen keuze te maken voor een profiel. Gelukkig zijn er handige tools beschikbaar die kunnen helpen bij het maken van deze keuze. Een voorbeeld hiervan is The Bridge Career, een professionele profielkeuzetest havo/vwo die speciaal ontwikkeld is voor havo- en vwo-leerlingen.

Deze test bevat maar liefst 321 vragen die gericht zijn op mogelijke interessegebieden van de scholier. Na het invullen van de test krijgt de scholier een uitgebreid profielkeuzerapport waarin op betrouwbare wijze wordt achterhaald bij welk profiel de voorkeur ligt. Hierbij wordt ook aangegeven welk van de vier havo-/vwo-profielen het beste aansluit bij de interesses en capaciteiten van de scholier. Het invullen van de test neemt ongeveer 30 minuten in beslag. Door het maken van deze test wordt de kans vergroot dat de scholier een weloverwogen keuze kan maken voor een passend profiel op het havo of vwo.

De vier havo en vwo profielen

Er is keuze uit vier verschillende profielen. Daarnaast wordt een keuze gemaakt voor één of twee profielkeuzevakken. Vrijwel elke middelbare school biedt alle vier de profielen aan. Dit zijn de vier profielen:

  • Natuur en Techniek (NT): bij NT gaat het om het bedenken van oplossingen voor natuurwetenschappelijke problemen. Binnen dit profiel zijn de vakken wiskunde B, natuurkunde en scheikunde verplicht. Daarnaast is er keuze voor één van de volgende profielkeuzevakken: natuur, leven en technologie, informatica, biologie of wiskunde D.
  • Natuur en Gezondheid (NG): bij de keuze voor NG gaat de beroepskeuze richting de medische, biologische of agrarische sector. Binnen dit profiel zijn de vakken wiskunde A, biologie en scheikunde verplicht. Daarnaast is er keuze voor één van de volgende profielkeuzevakken: natuur, leven en technologie, aardrijkskunde of natuurkunde.
  • Economie en Maatschappij (EM): EM is net als CM een breed profiel, maar waar bij CM taal en cultuur centraal staat, ligt hier de nadruk op economie. Binnen dit profiel zijn de vakken wiskunde A, economie en geschiedenis verplicht. Daarnaast is er keuze voor één van de volgende profielkeuzevakken: management en organisatie, aardrijkskunde, maatschappijwetenschappen of een moderne vreemde taal.
  • Cultuur en Maatschappij (CM): CM is het profiel dat de meest brede algemene kennis opbouwt. Binnen dit profiel is het vak geschiedenis verplicht. Op de havo is ook een moderne vreemde taal verplicht, op het vwo is wiskunde C verplicht. Daarnaast is er keuze voor twee profielkeuzevakken. De eerste keuze is tussen aardrijkskunde, maatschappijwetenschappen, of economie. Voor het tweede profielkeuzevak is de keuze tussen: kunstvakken, filosofie of een moderne vreemde taal.

Aandachtspunten bij het kiezen van een havo of vwo profiel

Voor veel scholieren is het lastig om een keuze te maken uit de verschillende profielen. Er zijn een aantal dingen van belang bij de keuze:

  • Welke vakken vindt de scholier leuk;
  • Voor welke vakken haalt de scholier goede cijfers;
  • Welke vervolgopleiding wil de scholier gaan doen;
  • Welke keuzevakken biedt de school aan naast het profiel.

Vervolgopleiding hbo/wo

De profielkeuze is belangrijk voor de vervolgopleiding. Voor een studie op het hbo of de universiteit wordt specifieke voorkennis verwacht. Een bepaald profiel of vak kan dan een vereiste zijn voor toelating tot de studie. Het is dus raadzaam om daar rekening mee te houden bij de profielkeuze.

Twijfels? Gebruik een profielkeuzetest

The Bridge Career is een zeer uitgebreide profielkeuzetest havo/vwo en achterhaalt op betrouwbare wijze bij welk profiel de voorkeur ligt. Deze profielkeuzetest bevat 321 vragen die gericht zijn op mogelijke interessegebieden. Na het invullen van de test krijg je een uitgebreid en betrouwbaar profielkeuzerapport. Hierin staat ook welke van de vier havo-/vwo-profielen het beste aansluit.

Voorbeeldrapport van de test voor het kiezen van een havo of vwo profiel

Bekijk hier een voorbeeldrapport van de test voor het kiezen van een havo of vwo profiel. Dit is de hbo-/wo-versie, in het rapport staan scores op vrijwel alle hbo- en wo-beroepen. Daarnaast wordt de voorkeur op alle hbo- en wo-opleidingen in Nederland weergegeven, van hoog naar laag. Bij alle voorkeuren wordt ook het havo/vwo profiel weergegeven.

Voorbeeldpagina uit het rapport

Profielkeuzetest havo/vwo bestellen

  • Duur: 35 minuten;
  • Als eerste stap bestel je de profielkeuzetest havo/vwo. Dit kun je hier doen;
  • Je krijgt per e-mail de inloggegevens voor The Bridge Career (profielkeuzetest);
  • Vervolgens gaat de scholier online de test maken;
  • Binnen 1 uur krijg je een schriftelijke rapportage met de uitkomsten. Een voorbeeld van dit rapport vind je hier.